top of page
1
חתול חדש בבית – מזל טוב – טיפול וגידול          

© כל הזכויות שמורות לכותבי המאמר: ד"ר זרצקי את עמיאל

ברכותינו על הצטרפות גור חתולים חדש למשפחתכם.          

החתול יהפוך מהר מאוד להיות חלק מהמשפחה ושכזה מוטלת עלינו האחריות לבריאותו ורווחתו הפיזית והנפשית.

בין אם זוהי הפעם הראשונה שאתם מגדלים גור חתולים ובין עם לאו, בוודאי ישנן שאלות רבות לגבי תהליך הגידול. ננסה בדפים אלו לספק לכם מידע ראשוני לגבי גידול החתול בחודשים הראשונים לחייו. בכל שאלה אחרת שמתעוררת ניתן לפנות לצוות המרפאה.      

קבלת הגור:

 

רצוי להביא את הגור הביתה כאשר כבר הגיע לגיל 2-3 חודשים עד הגיעו לגיל זה הוא כבר נגמל מחלב אמו וכן רכש כמה יכולות חברתיות במהלך משחקיו עם אחיו ואמו אשר חשובות להמשך התפתחותו.

רצוי לדעת מי היו הוריו של הגור (אם ניתן) ומאיפה הגיע וזאת על מנת לוודא כי קיבלנו גור בריא. במידה ולא ברור מקורו של הגור- רצוי להביאו לוטרינר לבדיקה והערכת גיל, סיכויי הישרדותו של הגור במקרה כזה תלויים בגילו ובנכונותכם לשמש כ"אם אומנת" לחקות את כל פעולות האם כולל האכלות תכופות, גירוי לעשיית צרכים וכן פעולות סוציאליות שיתרמו להתפתחות תקינה של חתולכם.

חשוב לדעת - גור חתולים אשר לא בא במגע עם חתולים אחרים ובני אדם עד גיל 3 חודשים - צפוי להיות חתול קשה לטיפול הסובל מבעיות התנהגות ואגרסיביות יתר, לכן חשוב להקפיד כי אינטראקציות אלו אכן יקרו בגיל המתאים לכך.

 

הימים הראשונים בבית החדש הם קשים לגור הצעיר. מצד אחד ישנה הפרידה מאמו וחבריו לשגר ומן הצד השני- מקום חדש ולא מוכר ואנשים חדשים. יתכן כי בימים הראשונים הגור יילל יותר, ויהיה חסר מנוחה.

מה כדאי להכין לחתול?

  1.  כלי לאוכל וכלי למים - חשוב כי הכלים יהיו נקיים ומתאימים לגודלו של הגור, יש לשים אותם במקום בו הגור יוכל לראותם ולהגיע אליהם ללא קושי, יש לדאוג כי המים יהיו טריים וראויים לשתיה.

  2.  שמיכה/סלסלה/ שטיח עליו יוכל לישון.

  3.  ארגז חול לחתולים וחול לחתולים (ניתן לרכוש בכל חנות חיות).

  4.  רצוי לדאוג גם לקולר המתאים לגודלו של הגור (וזה ישתנה מס' פעמים לאורך התקופה הקרובה).

תזונה:


חשוב כי חתולים צעירים יקבלו את התזונה המתאימה אחרת עלולות להתפתח בבגרות בעיות שלד, עיניים ולב שיהיו בלתי הפיכות.

החתול צריך לאכול "מזון לגורי חתולים" בלבד, ישנן כיום בשוק מספר חברות המייצרות מזונות מסחריים ברמות שונות של איכות ובטווח מחירים רחב, לא משנה מזון של איזו חברה אתם קונים, רק חשוב לוודא כי המזון היינו של חברה מוכרת ואמינה ומצוין עליו "מזון מלא ומאוזן לגורי חתולים" , ישנו מזון בשימורים או בכופתיות ("יבש") וניתן גם לשלב ביניהם - באיזו אופציה שלא תבחרו, חשוב כי זהו יהיה המזון היחידי שגור החתולים יקבל.

חתולים מתרגלים מהר לסוג מזון מסוים ואח"כ קשה להחליפו, לכן חשוב כי תבחרו במזון מתאים כדי למנוע בעיות בעת החלפת המזון אח"כ.

במידה ועוברים מסוג מזון אחד לשני, יש לבצע את המעבר בהדרגה ( הדבר נכון גם לגבי חתולים בוגרים) על פני 3-4 ימים כאשר כל פעם מעלים את אחוז המזון החדש במנה.

יש לדאוג כי כלי המים והאוכל לא יהיה קרוב לארגז הצרכים.   

מספר כללים חשובים:

 

1. יש לוודא כי לחתול יש כל הזמן מים  טריים בכלי המתאים.

2. אין לתת לגור תוספות מזון (כגון קלציום וויטמינים) ללא המלצת וטרינר- הוספת תוספים אלו באופן
    עצמאי יכולה לפגום בהתפתחות השלד של הגור.

3. אין לתת לחתול (בכל גילאים)- עצמות,  שוקולד, בצל , שום, ברוקולי, כרובית,  דגים לא מבושלים              ומאכלים מטוגנים ומתובלים. בכל מקרה מומלץ מאוד  לא לתת לחתול אוכל ביתי כלל. 
 יש לזכור- חלב גורם לשלשולים.

4. יש להרחיק מגורים צעצועים של ילדים קטנים, חומרי ואביזרי ניקוי העלולים למצוא את דרכם אל פיו
   של הגור- ישנה סכנת הרעלה  וסתימת מעיים.

5. אין לתת שום תרופות ללא התייעצות  קודמת עם הוטרינר- ישנן תרופות אשר אנו משתמשים בהם              יום-יום אך הן רעל  לחתולים (למשל, אקמול)

התחלת הדרך...


יש לזכור כי מבחינות רבות הגור שלכם עדיין תינוק ולכן רוב היום הוא ישן, אוכל ועושה את צרכיו.

הגור עדיין זקוק לשעות שינה רבות ויש לדאוג שיקבל אותן ושיהיה לו מצע נוח לשכב עליו.

יחד עם זאת, הגור היה רגיל למגע אמו, כדאי שכעת יתחיל להתרגל למגע ידכם, שכן אתם המשפחה החדשה שלו, כדאי להרגילו לליטופים ומגע יד, המגע גם ירגיע אותו כאשר הוא מיילל אך יש למצוא את האיזון המתאים כך שלא יתרגל להיות כל היום על הידיים (אלא אם כן זה רצונכם).

יש להיזהר לא לזרוק/לטלטל את הגור הצעיר, עצמותיו עוד רכות וגופו עדין, כמו כן מסוכנות נפילות ממקומות גבוהים עבורו כגון ספות/ כסאות/ מיטות וכדומה.

למשפחות עם ילדים קטנים מומלץ במיוחד להשגיח ולהיזהר כאשר הילדים משחקים עם הגור – ילדים קטנים לעיתים אינם עדינים מספיק בתנועותיהם ועלולים תוך כדי משחק לטלטל את הגור יתר על המידה, למשוך בגפיים וכו'.

                                                                    חינוך לצרכים :

חינוך לעשיית צרכים בארגז החול הוא די פשוט. כאשר אתם רואים כי החתול מנסה לעשות את צרכיו, יש לקחת אותו במהירות ולשים אותו בארגז הצרכים, לאחר פעם - פעמיים בהם יעשה את צרכיו שם ( וחשוב להשאיר אותם שם ולא ישר לנקות את הארגז) הוא כבר "סימן" את המקום ויחזור אליו שוב לשם עשיית צרכים. במידה וזה לא קורה... ניתן לקחת את צרכיו מהמקום בו עשה אותם ולשים אותם בארגז. את המקום בבית בו עשה את צרכיו יש לנקות היטב עם תכשירים בעלי ריח חזק (גם אקונומיקה טובה).

חשוב לבדוק מדי פעם עד כמה "מלא" ארגז הצרכים, במידה והוא לא מספיק נקי - החתול לא יעשה בו את צרכיו.

כמו כן, חשוב לוודא כי ארגז הצרכים רחוק מספיק ממקום כלי המים והאוכל.

 

עור וטיפוח:


עור החתול איננו דומה לשלנו ולכן אין להשתמש עליו בתכשירי רחצה/ שמפו/ דאורדורנטים של בני אדם.

באופן כללי- אין צורך לרחוץ חתולים, הם חיות נקיות ומתנקות כל הזמן. במידה ויש צורך עקב לכלוך מאסיבי, ניתן לרכוש שמפו מתאים בחנות חיות.

 

חיסונים:


על פי החוק בארץ חתולים אינם חייבים בחיסון לכלבת, אך באזורים בהם נפוצה הכלבת קיימת המלצה לחסן גם את החתולים פעם ב-3 שנים.

 

חיסון "המרובעת"- חיסון זה כולל בתוכו הגנה חיסונית מפני 4 מחלות חתולים נפוצות, הפוגעות קשה הן בגורים והן בבוגרים לא מחוסנים במערכת הנשימה והעיכול.

חשוב שכל גור חדש הנכנס הביתה יקבל 2 חיסוני מרובעת בהפרש של חודש ביניהם. את החיסון ניתן לתת החל מגיל 6 שבועות. עד למתן הזריקה השניה מומלץ כי החתול לא יבוא במגע עם חתולים אחרים בוגרים (בין אם הם מחוסנים ובין אם לא).

תילוע - החתול הוא מחסן של מספר תולעי מעי שחלקן מדבקות לבני אדם. חשוב להקפיד ולתת את הטיפול נגד תולעים כל 6 חודשים. בגורים הטיפול חשוב במיוחד שכן לרוב הם סובלים מתולעי מעיים ואלו יכולים לגרום לבעיות קשות במערכת העיכול.

כל החיסונים והתילועים נרשמים בפנקס החיסונים של החתול- רצוי להביא את הפנקס לכל ביקור במרפאה

טפילים חיצוניים:

מדובר בעיקר על פרעושים וקרציות. הפרעושים מהווים מטרד לחיה (מגרדים) עד כדי אלרגיה חריפה וכן יכולים להעביר חלק מהתולעים של מערכת העיכול.

בניגוד לדעה הרווחת, גם חתולים סובלים לעיתים מקרציות.

כיום, ישנם בשוק מגוון תכשירים לטיפול מונע כנגד קרציות ופרעושים. חשוב להתייעץ עם הוטרינר לגבי סוג התכשיר בו תבחרו להשתמש שכן רוב התכשירים אינם מתאימים לגורים. התכשירים בטוחים יחסית למגע ילדים, בכל מקרה יש לעיין בעלון המצורף לתכשיר.

בארץ, כיום, מומלץ לטפל כנגד פרעושים וקרציות במשך כל עונות השנה.

 

ייחום:


חתולות אינן דומות לכלבות בכל הקשור למחזור המיני.

הייחום הראשון בחתולה יכול להופיע כבר בגיל 5-6 חודשים! במהלך הייחום בחתולה אין הפרשה דמית, ישנה התנהגות של יללות רמות , קריאה לזכרים (והם באים...) ורצון לברוח מהבית. הייחום נמשך כשבוע-10 ימים ואח"כ שבוע של שקט התנהגותי ולאחריו - שוב ייחום וכך עד אשר החתולה בד"כ נכנסת להריון.

הייחום יכול להופיע בכל עונות השנה בארץ. לכן, מומלץ מאוד לעקר את החתולה עם סימנים ראשונים של ייחום, אין בעיה לעקר חתולה גם בזמן הייחום.

לעיקור החתולה בגיל צעיר יתרונות רבים, דבר ראשון: השקט לו תזכו בבית, שכן תקופת הייחום יכולה להמשך מספר חודשים, כמו כן, ייחום בגיל צעיר מוריד בצורה משמעותית את הסיכוי לדלקות רחם (אשר סופן גם כן בעיקור) ובגידולי עטין ממאירים.

במידה ואתם מעונינים להרביע את החתולה - יש צורך לשמור עליה היטב עד מועד ההרבעה. 

 

סירוס:


ההמלצה כיום היא לסרס את הזכר כבר בגיל 8-11 חודשים עם הופעת סימנים ראשונים של התנהגות זכרית.

מהי התנהגות זכרית אופיינית? סימון מקומות רבים ע"י שתן (הרמת הזנב, נפנופו והשפרצת כמות קטנה של שתן לא בארגז הצרכים הרגיל), העלמות מהבית ומריבות עם זכרים אחרים, חוסר עניין בכם ובאוכל כאשר יש חתולות מיוחמות באזור ויללות מיוחדות.

ככל שסירוס החתול נעשה בגיל צעיר יותר בהן התנהגויות אלו עדיין לא נלמדו - כך גדול יותר הסיכוי לזכות בחתול רגוע ונמנע מפצעי נשיכה, תאונות דרכים, הרעלות וחתולים אובדים.

 

 

משחקים:

לחתולים יצר סקרנות ומשחק חזק ואתם תבחינו בכך מהר מאוד, חשוב מאוד לשחק איתם על מנת להרגילם למשחק "נכון" ולא אגרסיבי מדי עם בני המשפחה. ישנם צעצועים המיועדים לחתולים בחנויות לחיות אותם ניתן לרכוש, גם כדורי פלסטיק קטנים טובים לצורך כך.

 

ציפורניים:


בעיה מוכרת וידועה היא כאשר החתולים מתחילים לחדד את ציפורניהם על הרהיטים בבית, ישנם מספר פתרונות לבעיה.

ניתן לרכוש "לוחות גרוד" בחנויות לחיות מחמד, אשר שמים ליד הרהיטים והחתול מגרד אותם במקום את הרהיטים, ישנם תרסיסים עם ריחות דוחים לחתולים אשר ניתן לרסס באזור הרהיטים וכן כיסויים לציפורניים ועוד ועוד.

ניתן גם לגזור את ציפורני החתול מדי פעם. חשוב להבין כי הציפורניים הם כלי ההישרדות של החתול ואם נוריד אותם - הוא לא יוכל להגן על עצמו בפני חתולים אחרים בעת הצורך וכן לא יוכל לטפס על עצים.

מקרים בהם יש להתקשר למרפאה הוטרינרית בהקדם:

הקאות ו\או שלשולים תכופים

הקאות\ שלשולים דמיים

אפטיה\ דיכאון\ חוסר תאבון לא רגילים

עוויתות

קשיי נשימה

הכשת נחש\ אכילת רעל ודומיו.

 קושי במתן צואה\ שתן

אנו מאחלים לכם המון בהצלחה והנאה בגידול גור החתולים החדש

בכל בעיה ושאלה נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע

צוות המרפאה

לקביעת תור למרפאה לחיסונים ראשונים לחץ כאן

bottom of page